W stronę kukurydzy
Treść
W sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Miechowie odbyło się szkolenie adresowane do producentów rolnych powiatu specjalizujących się w uprawie kukurydzy i hodowli bydła.
Temat wiodący "Kukurydza - rośliną przyszłości" realizował z pomocą materiałów poglądowych dr hab. Andrzej Lepiarczyk z Akademii Rolniczej w Krakowie. Program szkolenia objął takie zagadnienia, jak: stan obecny i perspektywy wzrostu uprawy kukurydzy, kierunki użytkowania i zasady doboru odmian, niektóre elementy nowoczesnej agrotechniki, podstawowe elementy ochrony, technologia zbioru oraz kalkulacje ekonomiczne uprawy kukurydzy w zależności od kierunku użytkowania.
Hodowców bydła interesowały szczególnie warunki osiągnięcia dobrej kiszonki. Ta zależy w głównej mierze od terminu zbiorów, dojrzałości roślin, ochrony oraz wilgotności zbieranej masy. Ważne jest samo przygotowanie ziemi pod uprawę.
- Nie wolno palić resztek pożniwnych. Jeśli chcecie się wczuć w glebę przy takim zabiegu, proponuję zapalić sobie włosy na głowie. Gleba to żywy organizm tętniący bogatym, biologicznym życiem - mówił dr Lepiarczyk, używając twardego języka.
Średnio z jednego hektara można zebrać od 7,5 do 8 ton kukurydzy. Warto więc zastanowić się nad tą uprawą, dającą znaczną ilość pożywnej, pełnowartościowej zielonej masy.
O nowoczesnym żywieniu zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem bydła mówił Paweł Przybylik z firmy "Sano".
(Dziennik Polski)
Autor: M i R o
Tagi: W stronę kukurydzy