Korony w niedzielę
Treść
IX Charsznickie Dni Kapusty
Barwny korowód na stadionie "Spartaka" o godz. 16 zapoczątkuje detronizację kapuścianej pary królewskiej z minionego sezonu i koronację nowej pary na warzywny sezon 2003/2004. Dziś przedstawiamy szykujących się do tej wielce podniosłej ceremonii, uznanych rolników i producentów warzyw z gminy Charsznica.
Halina Kruszec jest mieszkanką Charsznicy Wsi. Od 30 lat prowadzi wraz z mężem Stanisławem 10-hektarowe gospodarstwo rolno-warzywne. Co roku starają się unowocześnić swoją produkcję, wprowadzać nowe rodzaje upraw. Od kilku lat małżonkowie opierają się na kolekcji kapust firmy Sieminis Vegetable Seeds. Ich ostatnim osiągnięciem (2003 r.) było zajęcie I miejsca w konkursie na największą kapustę o najmniejszej zawartości azotanów organizowanym przez INTERLAND-Integrowaną Produkcję Ogrodniczą z Kłodawy. Rekordowa główka ważyła 14 kg!
Pretendentka do tronu na kapuścianych włościach bardzo lubi gotować, a specjalnością jej kuchni jest właśnie bigos po charsznicku. Dużo czasu poświęca rodzinie Państwo Kruszcowie wychowali pięcioro dzieci.
Mieczysław Banach mieszka i pracuje w Ciszowicach. Wraz z żoną Elżbietą uprawia na bardzo wysokim poziomie 30-hektarowe gospodarstwo. Jest ono wciąż modernizowane i ukierunkowane na uprawę kapusty i innych warzyw. Są to głownie świeże uprawy na rynek oraz kwaszonki. Głównym ich odbiorcą na Polskę południową jest sieć "Makro", kapusta Państwa Banachów sprzedawana jest też za granicę.
Przygotowujący się do ceremonii koronacji współpracuje z firmą nasienną "S.G.", corocznie prowadzi kolekcję kapust tej firmy na poletkach doświadczalnych. Pokazy są organizowane w godzinach przedpołudniowych. Mieczysław Banach jest ojcem czworga dzieci, lubi taniec i dobrą muzykę. Chętnie włącza się w różne akcje społeczne; jest strażakiem oraz radnym Rady Powiatu Miechowskiego.
(Dziennik Polski)
Autor: MiRo