Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Jak w laboratorium

Stacja CIP w całej okazałości

Treść

Niemal wszystko odbywa się automatycznie i w sterylnych warunkach

Charsznicki Oddział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie jest świetnie przygotowany, żeby spełnić wymagania jakościowe obowiązujące w Unii Europejskiej. Nowoczesna stacja CIP - umożliwiająca mycie w obiegu zamkniętym - jest kolejnym tego dowodem

W charsznickim Oddziale OSM produkuje się m.in. sery twarde i serki, a wiodącym działem jest proszkownia mleka. Jedna z przestronnych hal - to centrala mycia w obiegu zamkniętym. Cały proces jest automatycznie sterowany i polega na cyrkulacji roztworów myjących, dezynfekujących i wody płuczącej o określonej temperaturze i przez odpowiedni czas.

Efektywność mycia w obiegu zamkniętym zależy od właściwego doboru i przestrzegania optymalnych parametrów dostosowanych do mytej instalacji, takich, jak: temperatura i stężenie roztworów myjących i dezynfekcyjnych, dostosowanie ich objętości i prędkości do średnicy mytych przewodów itp.

Zastosowanie zautomatyzowanej aparatury myjącej w obiegu zamkniętym nie pozostaje bez wpływu na cały proces produkcji, a to ostatecznie przekłada się na jakość finalnego produktu oraz konkurencyjność wyrobów mleczarskich miechowskiej OSM na rynku.

(Dziennik Polski)

Autor: M i R o

Tagi: Jak w laboratorium